50. OBLJETNICA IZBORA IVANA XXIII. ZA PAPU

 

     Predložio je vjeru u Krista i pripadnost Crkvi kao jamstvo plodnoga kršćanskog svjedočanstva u svijetu; u velikim suprotstavljanjima svojega doba bio je čovjek i pastir mira koji je znao i na Istoku i na Zapadu otvoriti neočekivane obzore bratstva među kršćanima, kao i dijalog sa svima, tim je riječima papa Benedikt XVI. opisao lik Angela Giuseppea Roncallija, u povodu 50. obljetnice njegova izbora za papu. Sveti Otac spomenuo se blaženoga Ivana XXIII. 28. listopada, na kraju mise koju je u vatikanskoj bazilici u povodu obljetnice predvodio državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Na misi su se okupili i brojni vjernici iz biskupije Bergamo u kojoj je rođen papa Roncalli.
Vjernik treba biti iskra svjetla, središte ljubavi, osnažujući kvasac u masi; i on će to biti sve više, što će više u svojoj dubini živjeti u zajedništvu s Bogom; to je bio program života Ivana XXIII., rekao je Benedikt XVI. Takav može postati ideal svakoga vjernika i svake kršćanske zajednice koji znaju na euharistijskome slavlju uzimati s izvora besplatne, vjerne i milosrdne ljubavi Raspetoga koji je uskrsnuo. Doista poseban dar koji je Crkva dobila s Ivanom XXIII. bio je Drugi ekumenski vatikanski sabor, koji je on odredio, pripremio i započeo. Svi se zalažemo da bismo na odgovarajući način primili taj dar, i dalje razmatrali njegov nauk te primijenili u životu praktične upute, istaknuo je Papa. Vjernicima je istaknuo važnost "saborskoga izvora" koji i danas može učiniti živim i dinamičnim život u župama. U župi se uči kako konkretno živjeti vlastitu vjeru, što pomaže održati živom bogatu tradiciju prošlosti, kao i predložiti njezine vrednote u sekulariziranoj društvenoj sredini koja je često nesklona i ravnodušna. Obitelj je središnji subjekt crkvenoga života, krilo odgoja u vjeri te nezamjenjiva stanica društvenoga života, u kojoj se u svakodnevnome životu uči živjeti temeljna zapovijed kršćanske ljubavi, rekao je Benedikt XVI. Budući papa Ivan XXIII. napisao je u pismu svojoj rodbini: "Odgoj koji ostavlja najdublje tragove jest uvijek kućni odgoj. Ja sam zaboravio puno onoga što sam pročitao u knjigama, ali se jako dobro sjećam svega onoga što sam naučio od roditelja i starijih osoba".
Kardinal Angelo Giuseppe Roncalli izabran je za Rimskoga biskupa 28. listopada 1958., te je uzeo ime Ivan XXIII. Rođen je 25. studenoga 1881. u mjestu Sotto il Monte u Italiji, a umro je 3. lipnja 1963. u Vatikanu. Bio je 262. rimski biskup i 260. nasljednik sv. Petra. U povijesti Crkve bit će posebno zabilježen kao pokretač II. vatikanskoga koncila (1962-1965) te blagi i dobri pastir Crkve koji je imao i veliku ulogu u diplomatskim odnosima. Zbog njegovih brojnih kreposti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 3. rujna 2000. blaženim.

 

IKA