DOLAZAK BETLEHEMSKOG SVIJETLA U HRVATSKU

 

     Svjetlost mira – Betlehemsko svjetlo pali se dva tjedna prije Božića na velikoj svečanosti na mjestu Kristova rođenja i simbolično obilazi svijet i biva preneseno na svjećice milijuna vjernika. I ove godine, za europsku regiju, prijem Svjetla bit će u Beču u subotu 13. prosinca. Skauti Europe okupit će se na ekumenskom slavlju u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u 14 sati i preuzeti Svjetlo, svatko za svoju domovinu.

Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske, 50 izviđača i planinki iz svih krajeva Lijepe naše donijet će Svjetlo – simbol mira, dobra i ljubavi u nedjelju 14. prosinca u zagrebačku katedralu gdje će im se pridružiti ostali sudionici akcije te mnogobrojni vjernici. Euharistijsko slavlje u 11.30 sati predvodit će rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić. Akcija se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, koji će se sa svojim suradnicima pridružiti na misnom slavlju. Okupljanje sudionika prije mise je zakazano za 10.30 ispred Glazbenog paviljona na Zrinjevcu.

Po završetku mise, okupljeni vjernici i stotine izviđača upalit će Svjetlo u svoje fenjere i nastaviti put. Kao i dosadašnjih godina, Svjetlo će se prenijeti i van granica domovine, u Vojvodinu i Tuzlu, u župe gdje žive naši sunarodnjaci, a u ranim jutarnjim satima pri povratku iz Beča Svjetlo će se predati i izviđačima iz Mostara koji će zatim krenuti u raznošenje svjetla po cijeloj BiH.

Ovo će godine Betlehemsko svjetlo prvi puta zagrijati i srca Metkovčana koji će svjetlo Mira i Ljubavi širiti dalje po lijepom našem Jadranu.

IKA