PAPA BENEDIKT XVI. ZAPOČINJE MEĐURELIGIJSKI BIBLIJSKI MARATON

 

     U povodu 12. opće skupštine Biskupske sinode koja na temu "Božja Riječ u životu i poslanju Crkve" danas počinje svečanim misnim slavljem kojim u bazilici Sv. Pavla izvan zidina u Rimu u 9.30 sati predsjeda papa Benedikt XVI., talijanska televiziji RAI započinje program međureligijskoga biblijskoga maratona "Bibilija - dan i noć".

Od 5. do 11. listopada 1250 čitača iz 50 zemalja svijeta u bazilici Sv. Križa jeruzalemskoga pročitat će svih 73 knjiga Biblije - 46 knjiga Staroga zavjeta i 27 knjiga Novoga zavjeta. U 19 sati u izravnom prijenosu čitanje Knjige postanka započinje Sveti Otac na hebrejskom jeziku, a nakon 139 sati biblijski maraton završit će čitanjem 22. poglavlja Otkrivenja Papin državni tajnik kardinal Tarcizio Bertone.
U tijeku šest dana i sedam noći Bibliju će pred kamerama čitati poznate osobe iz javnog života - intelektualci, sportaši, umjetnici, predstavnici ostalih kršćanskih Crkava, zajednica i religija. Među njima su ruskopravoslavni biskup Hilarion iz Beča, režiser Roberto Benigni, tenor Andrea Bocelli, nekadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi, krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz i Maria Bonafede iz Valdeške Crkve.
Na arapskom jeziku čitat će antiohijski patrijarh Gregorios III. Laham, na grčkom pravoslavni metropolit za Italiju i Maltu Gennadios Zervos. Među 16 židovskih čitača su novinari Arrigo Levi i Gad Lerner te Piero Terracina, jedan od rijetkih Rimljana koji je preživio Auschwitz.
Prvo i posljednje čitanje bit će izravno prenošeno na prvom programu talijanske televizije Raiuno, dok će obrazovni program RaiEdu izravno prenositi cjelovit program. Biblijski maraton može se pratiti i na internetskoj stranici www.labibbiagiornoenotte.rai.it.

IKA