BLAGOSLOV GRADILIŠTA I TEMELJNOG KAMENA ZGRADE HBK

 

     Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone predvodio je u subotu u zajedništvu sa članovima Hrvatske biskupske konferencije slavlje blagoslova gradilišta i temeljnoga kamena zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru.

Predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić u pozdravnom je govoru kazao da je konačno došao dan da se počne ostvarivati davna potreba i san naše Crkve da Biskupska konferencija dobije svoj krov nad glavom. Naime, od vremena ustanovljenja Biskupske konferencije Jugoslavije 1918. godine ta ustanova nije imala svoju zgradu nego je djelovala u prostorijama Nadbiskupskog dvora u Zagrebu. Ured generalnog tajništva i ostali uredi, osobito nakon osnutka Hrvatske biskupske konferencije 1993. godine bili su smješteni na različitim mjestima u Zagrebu, najviše na Kaptolu.

Komentirajući kako je takvo stanje otežavalo njezino funkcioniranje, nadbiskup Srakić izrazio je nadu da će nova zgrada omogućiti bolje funkcioniranje Hrvatske biskupske konferencije na dobro naše Crkve i našeg naroda.

Nadbiskup Srakić ovom je prigodom odao priznanje i zahvalnost svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog projekta, s nadom da će se on sretno i dovršiti. Posebice je zahvalio Talijanskoj biskupskoj konferenciji koja je dugogodišnjim donacijama tome najviše pridonijela.

Nakon što je generalni tajnik HBK mons. Vjekoslav Huzjak pročitao povelju, kardinal Bertone blagoslovio je temeljni kamen i gradilište.

Svečanosti su nazočili ministar financija Ivan Šuker u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prebendari i kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, svećenici i drugi uzvanici.

Projektant zgrade je prof. Nenad Fabijanić, a glavni izvođač radova poduzeće Zagorje-Tehnobeton iz Varaždina.


GLAS KONCILA