"ZAČETO DIJETE IMA NEOTUĐIVO PRAVO NA ŽIVOT"

 

    

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), koje okuplja više od 2700 visoko obrazovanih djelatnika u zdravstvu, uputilo je izjavu kojom javno izražava svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa stavovima ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića, iznesenima u izjavi za portal Danas.hr te na radiju i televiziji, vezane uz najave promjene Zakona o medicinskoj oplodnji.

"U svojim izjavama ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić relativizira početak života, dijeli građane Republike Hrvatske na zaostale, konzervativne i rigidne koji smatraju 'da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice' i na suvremene, koji smatraju 'da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće'", upozorava HKLD, primjećujući i da "iznenađuje činjenica da ministar zdravlja ne poznaje, ili podcjenjuje, stav Etičkog povjerenstva Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Petrova 13, iz godine 2009., a koji je izražen na upit Ustavnog suda Republike Hrvatske, naime, da život počinje začećem".

HKLD u izjavi navodi da "svojim izjavama ministar obmanjuje javnost proglašavajući potpuno neistinite tvrdnje spoznajama 21. stoljeća, početak života definira svojim osobnim stavom, relativizira znanstvene spoznaje, vrijeđa građane Republike Hrvatske koji drukčije misle, i istodobno krši Konvenciju o pravima djeteta, Kodeks liječničke etike, Hipokratovu zakletvu i Ustav Republike Hrvatske".

"Zahvaljujući suvremenim znanstvenim dostignućima, ističemo spoznaje da novi ljudski život počinje začećem. Ističemo, također, biblijski gledano, svako začeto dijete je osoba i dar Božji, nije predmet koji netko može posjedovati, niti s njim raspolagati, niti ga po volji ukloniti. Začeto dijete ima neotuđivo pravo na rođenje, rast i razvoj, ima pravo poznavati svoje roditelje, uživati roditeljsku ljubav i skrb. Mi duboko suosjećamo sa supružnicima kojima Bog nije podario radost roditeljstva, molimo za njih, a ministra zdravlja pozivamo na zauzeto služenje u zaštiti zdravlja i života", navodi se u izjavi koju potpisuje predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva Franjo Turalija.

IKA / GLAS KONCILA