KAKVE TO "BLAGDANE" HRVATSKA SLAVI OVOG PROSINCA?

 

     Potaknuti mnogobrojnim reklamama i čestitkama koje nam se ove godine nude putem svih naših državnih i javnih medija, posebice televizije, ne možemo ne primjetiti nešto drugačije od proteklih godina. Naime, ove godine nam se čestitaju nekakvi "blagdani". "Sretni blagdani", "ugodni blagdani", "veseli blagdani"... O kojim je to blagdanima riječ, nigdje ni spomena. Što se to dogodilo da je Božić najednom postao samo neki "blagdan"? Ili možda u prosincu slavimo još neke "blagdane" pa onda neka si ljudi sami izaberu na koji od njih žele da im se ponuđena čestitka odnosi? Svaka čast političkoj korektnosti i ljudskim pravima, no gdje su naša prava na javnu ispovijest vjere, tzv. vjerska prava. Čega se to srame, ili bolje rečeno boje, naši mediji? Tko to može biti uvrijeđen spomenom Božića? Koliko nam je poznato 25. prosinca je neradni dan. Zaista ne znam zašto? Zbog tamo nekog blagdana ili zbog konkretnog blagdana kojemu se najednom ne smije izgovarati ime. S druge strane svi oni koje spomen Božića u čestitci vrijeđa ipak svejedno na 25. prosinca neće raditi. A kako to? Licemjerno? Prosudite sami.

U duhu sličnog razmišljanja donosimo i dvije verzije blagdanske čestitke koju možete uputiti ove godine, a koje je osmislio don Damir Stojić, studentski kapelan Zagrebačke nadbiskupije.

 

"Svim mojim politički korektnim prijateljima:

Iskreno Vas molim da bez ikakvih obveza, impliciranih ili implicitnih, prihvatite moje najljepše želje povodom predstojećeg ekološki savjesnog, društveno odgovornog, rodno neutralnog te, s aspekta ovisnosti, prevencijski poticajnog obilježavanja blagdana zimskog solsticija kojeg ćete proslaviti u skladu s tradicijama religijskog usmjerenja po Vašem slobodnom izboru, tj. tradicijama za koje procijenite da najviše odgovaraju Vašim osobnim opredjeljenjima, a koje nadasve poštuju religijska/sekularna uvjerenja i/ili tradicije drugih članova društva, kao i njihov mogući izbor da uopće ne prakticiraju bilo koji oblik religijskih tradicija ili sekularnih praksi srodnog oblika. Također Vam želim fiskalno uspješno, osobno ispunjavajuće te zdravstveno pozitivno obilježavanje društveno općeprihvaćenog početka kalendarske godine 2011, nimalo ne omalovažavajući kalendarske metode i odabire drugih kultura koje su bez imalo sumnje također dale svoj nemjerljiv doprinos razvoju naše divne domovine Hrvatske, čime se ničim ne želi implicirati da je Hrvatska nužno divnija od bilo koje druge domovine. Ova čestitka je jednako upućena svima, bez obzira na rasu, vjerovanje, boju kože, dob, stupanj fizičke sposobnosti, religijsko opredjeljenje i seksualnu orijentaciju.

Svim mojim prijateljima koji su vjernici:

Sretan i blagoslovljen Božić i Nova godina!"