OSNOVANA KOMISIJA HBK ZA ODNOSE S EUROPSKOM UNIJOM

 

     Na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom od 1. do 3. travnja u Lužnici biskupi su osnovali novo tijelo - Komisiju HBK za odnose s Europskom unijom. Za prvoga predsjednika izabran je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal Bozanić potpredsjednik je Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i kao promatrač prisustvuje na stalnim zasjedanjima Komisije biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE).

Budući da je Republika Hrvatska u procesu pregovora za pristupanje Europskoj uniji, HBK je odlučila osnovati komisiju koja će surađivati s Komisijom biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE), Vijećem europskih biskupskih konferencija (CCEE) te civilnim institucijama Europske unije vezanim uz crkvene teme i druge teme za koje se Crkva zanima kao što su ljudska prava, bioetika, zaštita ljudskog života, ekologija i dr. Komisija će uspostaviti i komunikaciju s hrvatskim institucijama zaduženima za proces približavanja Hrvatske EU. Većina biskupskih konferencija zemalja EU imaju tijelo koje je zaduženo za odnose Crkve i Europske unije.

Prvi zadatak predsjednika novoosnovane komisije jest odabrati i predložiti članove Hrvatskoj biskupskoj konferenciji jer za sada ta komisija ima samo predsjednika. Većina članova komisije bit će laici i stručnjaci s navedenih područja.

IKA