"DOĐI, BUDI MOJE SVJETLO" - pisma Majke Terezije

 

     Hrvatsko izdanje svjetskog bestselera "Dođi, budi moje svjetlo" u kojem su sabrana do sada većinom nepoznata i nedostupna privatna pisma Majke Terezije, predstavljeno je 11. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Hrvatsko izdanje objavio je splitski Verbum, a za razliku od drugih izdanja sadrži i tri izvorna faksimila pisama Majke Terezije pisana na hrvatskome jeziku. Glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. Petar Balta podsjetio je kako je knjiga više tjedana bila najprodavanije izdanje u svijetu. Pojasnio je da ono što je ovu knjigu učinilo toliko čitanom je činjenica da su ta pisma većim dijelom do sada bila nepoznata javnosti. Napomenuo je da će se mnogi pitati zašto je o. Brian Kolodiejchuk MC, koji je poznavao Majku Tereziju i bio s njom duboko povezan više od dvadeset godina, a sada je postulator za njezino proglašenje svetom podastro pisma javnosti. No, oni koji će knjigu pročitati u cijelosti vidjet će da govori o veličini Majke Terezije. Njen unutarnji križ kojeg je imala, apostolat je učinio plodnim.
Govoreći o knjizi, publicist i duhovni pisac Stjepan Lice istaknuo je kako knjiga govori o Majci Tereziji, o povijesti njezinog života - osobito onog unutarnjeg, skrovitog - kroz njezina privatna pisma. Istaknuo je da je ona svojim životom povezala i ohrabrila nebrojene, posvjedočila im njihovo dostojanstvo. Pokazala je da biti redovnica ne znači bježati od života, odabrati lakši put, opredijeliti se za sladunjavost, već odlučenost da se živi ondje gdje je život najzahtjevniji.
Zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić rekao je da je, antropološki gledajući, Majka Terezija kao "svjetlo Isusovo" osvijetlila tamu jednog cijelog kontinenta, promijenila je mentalitet jednog kontinenta. Osim što je mnogima ponijela svjetlo u njihove mračne rupe po grabama, ulicama, ona je svjetlo ponijela i na akademske razine, na razine politike, kulture i razmišljanja o životu, istaknuo je biskup Pozaić. Biskup je istaknuo kako je nama Hrvatima na ponos da je uvod u knjigu obilježen preslikom rukom pisanog pisma Majke Terezije na hrvatskom jeziku.

IKA