PREDSTAVLJENE POJEDINOSTI SUSRETA HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI VARAŽDIN 2008.

 

     Susret hrvatske katoličke mladeži, tradicionalno okupljanje mladih katolika iz svih biskupija Hrvatske, koji je počeo 2000. godine, nakon Rijeke, Osijeka, Šibenika i Pule, održat će se u Varaždinu 26. travnja te u župama Varaždinske biskupije 27. travnja. S pojedinostima tog skorašnjeg dvodnevnog susreta javnost su u ponedjeljak 14. travnja na konferenciji za novinare u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu upoznali predsjednik Središnjeg organizacijskog odbora vlč. mr. Damjan Koren, te predsjednici Odbora za smještaj vlč. Stjepan Najman i Odbora za medije vlč. mr. Krunoslav Novak.

Ovogodišnji peti susret priređuje se pod geslom "Bijahu postojani...". Želja je mladima staviti za uzor prvu Crkvu koja je bila postojana u nauku apostolskom, lomljenju kruha, molitvi i zajedništvu. Utemeljena na ta četiri temelja, prva Crkva uspjela je živjeti i širiti vrednote Isusova evanđelja u Crkvi i društvu, a taj poziv Crkva želi širiti i danas, pogotovo preko mladih. Kako bi se slikovito posvjestilo da su upravo ta četiri temelja potrebna za postojanost i čvrstoću vjere, izrađeni su i drveni stolci na čijim nogama su ta četiri natpisa. Na tim stolcima na Susretu mladih sjedit će upravo nad/biskupijski povjerenici za mlade. Noge tih stolaca pričvršćene su na molitvenim i katehetskim pripremnim susretima mladih, koji se održavaju proteklih mjeseci na temelju kateheza koje je organizator objavio u prigodnom priručniku.

Organizatori očekuju da će se susretu odazvati više od 20.000 mladih, koji će prvi dan u subotu 26. travnja sudjelovati na središnjem događaju - svečanom euharistijskom veleslavlju, dok će drugi dan mladi sudjelovati u događanjima u župama biskupije. Za Susret je dosad prijavljeno 17.825 gostiju iz Hrvatske i inozemstva te 2610 mladih iz Varaždinske biskupije, što je ukupno više od 20.000 sudionika, a očekuje se i pojedinačan dolazak mladih koji će se prijaviti tek uoči samog slavlja. Organizatoru je dosad prijavljeno 330 autobusa, a dio mladih stići će i posebnim vlakom iz Zagreba i Osijeka. Kao ulaznica na stadion sudionicima će poslužiti kapa s logotipom susreta, a oni koji se još nisu trebaju se što prije prijaviti u župi ili će se na samom ulazu prijaviti i kupiti kapu po 10 kuna, što je ujedno simbolična participacija mladih za SHKM.

Misa, na kojoj se očekuje do 22.000 mladih u zajedništvu s hrvatskim biskupima i svećenicima, održat će se 26. travnja u 18 sati u Varaždinu na Sportskom centru "Sloboda". Toga dana, tijekom prijepodneva i ranog poslijepodneva autobusi će dolaziti na parkiralište Auto-kluba Varaždin u Biškupcu na području grada. Iz svih prilaza Varaždinu bit će postavljeni putokazi kako bi svi autobusi bili usmjeravani na to parkiralište. U slučaju kiše rezervno parkiralište bit će sajmište u Biškupcu. Mlade će dočekati animatori te im podijeliti kape bez kojih neće moći ući na stadion. Zatim će uz regulaciju prometne policije i redara pješice krenuti kroz grad prema stadionu "Sloboda". Od 13 sati stadion će biti otvoren za sudionike. Na ulazu u stadion na prikladnim štandovima predstavljat će se razne crkvene i društvene udruge, zajednice, tvrtke i društva. U 15 sati započinje meditativno-glazbeni program s poznatim izvođačima koji će pjevati i svjedočiti o četiri temelja postojanosti u vjeri. Također će svjedočiti osobe duhovnog zvanja, a u misu će od 17.30 sati uvesti Biskupijski zbor mladih glazbenim programom kao neposrednom pripremom za slavlje. Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s više biskupa i brojnim svećenicima, dok će propovijed uputiti šibenski biskup i predsjednik Odbora za mlade HBK mons. Ante Ivas. Nakon mise mladi se pješice vraćaju sa svojim i domaćim animatorima u autobuse i putuju u župe po cijeloj biskupiji gdje će biti smješteni na noćenje. Svi mladi spavaju u obiteljima i na krevetima, te stoga nije potrebno nositi vreće za spavanje. U obiteljima mladi će za okrjepu dobiti večeru, a ujutro doručak, dok će ručak biti u organizaciji župa i mjesnih struktura. Time se Susret mladih odvija na tri razine: biskupijskoj, obiteljskoj i župnoj. Kako je izvješteno, od 104 župe biskupije, njih 98 ponudilo je smještaj, i to u prosjeku svaka sedma obitelj. Župe će ugostiti mlade iz različitih krajeva Hrvatske i inozemstva, pa će tako domaćini koji primaju više sudionika, ugostiti i više različitih skupina. Drugog dana prijepodne mladi će sudjelovati u programu u župama cijele biskupije i slavit će misu sa svojim domaćinima. Uoči mise bit će pretprogram s predstavljanjem gostiju i domaćina dok će međusobno upoznavanje i druženje biti moguće za vrijeme zajedničkog objeda, nakon kojeg će se mladi vratiti svojim domovima.

Sve potrebne informacije nalaze se na službenoj web stranici www.mladi-vz.com/shkm/varazdin.html. Organizatori pozivaju predstavnike medija da se za akreditacije prijave do 21. travnja na tel. 042 314-157, fax 042 314-169 ili na e-poštu krunoslav.novak@vz.t-com.hr. Predstavnici organizatora na konferenciji su zahvalili svim gradovima i općinama na suradnji, pomoći i podršci, istaknuvši da susret nije isključivo crkveni događaj, nego su mu domaćini mjesna Crkva, župne zajednice i civilne strukture. Također su predstavili obilježja i prigodne suvenire, poput kapa, majica i sličnog, te su najavili da će središnje slavlje u subotu izravno prenositi Hrvatska televizija, Hrvatski katolički radio i druge postaje, dok će milenijsku fotografiju Susreta izraditi poznati fotograf Šime Strikoman.

IKA