PREDSTAVLJENA PRVA ZVUČNA BIBLIJA

 

     U dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta u ponedjeljak 5. svibnja predstavljena je prva Zvučna Biblija kao jedinstven projekt čitanja Svetoga pisma za slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj. Uz visokog pokrovitelja zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, na predstavljanju su bili nazočni ravnatelj Kršćanske sadašnjosti prof. Adalbert Rebić, ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija Zvonimir Ancić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa dr. Stjepan Baloban i predsjednica Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" Svjetlana Marijon.
O Zvučnoj Bibliji, tj. o samom poticaju za pokretanje projekta govorio je autor projekta i urednik Zvučne Biblije Mirko Hrkač. Projekt je realiziran u suradnji s Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli". Od listopada 2007. do ožujka ove godine snimana je i tonski obrađena u studiju Hrvatskoga katoličkog radija. Hrkač je predstavio i sadržaj 11 nosača zvuka. Na prvom se nosaču nalazi općeniti uvod, na drugom knjige Petoknjižja, na trećem i četvrtom povijesne knjige, zatim mudrosne knjige, na šestom i sedmom proročke knjige, na osmom Evanđelja i Djela apostolska, a na devetom poslanice i Otkrivenje. Na kraju se nalaze dodaci i to osim cijele Jeruzalemske Biblije u izdanju Kršćanske sadašnjosti, s uvodima i pripadajućim tablicama, snimljene su i "Biblijske starine" dr. Adalberta Rebića koje će pomoći boljem razumijevanju biblijskog svijeta, povijesti, kulture, običaja i načina života Izabranog naroda. Snimljen je također dokument "Sveto pismo - dar Božji" koji potiče na produbljivanje razumijevanja Svetoga pisma i ljubavi prema njemu. U dodacima slušatelj može pronaći i opis nekih mjesta iz Svete zemlje koje su bitna za kršćane. Na posljednjem nosaču nalaze se uvodi s navodima redaka. Na početku svakog nosača zvuka nalazi se informacija o tome što se nalazi na nosaču zvuka. Svaka knjiga snimljena je zasebno, kao i svako poglavlje, tako da slušatelj koji sluša bilo koje poglavlje, dobije informaciju koju knjigu sluša. Hrkač je zahvalio udruzi "Zamisli", Hrvatskoj katoličkom radiju, Kršćanskoj sadašnjosti, svim čitačima, kao i svima koji su materijalno pomogli da se projekt ostvari. Na kraju je istaknuo kako je Prvu zvučnu Bibliju u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku posvetio fra Korneliju Zvonimiru Šojatu i fra Tomislavu Zdenku Tenšeku, koji su, kako je rekao, "svojim životom svjedočili Boga - Oca ljubavi. Naime, ono što su propovijedali i naučavali, to su jednostavno i - živjeli".
Osvrt na projekt Zvučne Biblije dao je i bibličar dr. fra Bonaventura Duda, koji je kratko predstavio i samog autora projekta Mirka Hrkača, čiji su životni put nakon što je izgubio vid označili vjera i ljubav prema Djevici Mariji. Potom je dr. Duda održao kraće predavanje u kojem je govorio općenito o Bibliji, te njezinom značenju u životu čovjeka. Podsjetio je kako je glavna odlika Biblije u tome što ona nadmašuje sve druge knjige. Ona je uvijek živi svjedok prisutnosti religioznoga u čovječanstvu, ona njeguje živu svijest o Bogu koji je u ljudskoj povijest i stalno prisutan i djelatan Spasitelj. Glavni sadržaj Biblije je Isus Krist. Dr. Duda podsjetio je i na predstojeću 40. obljetnicu dovršetka Zagrebačke biblije koja se slavi 10. svibnja.
Na projekt Zvučne Biblije osvrnuo se i dr. Rebić, te istaknuo kako je Kršćanska sadašnjost rado ustupila pravo korištenja "Jeruzalemske Biblije" na dobro onih koji Božju riječ ne mogu čitati. Pohvalio je stručnost, te posebno i brigu da se projekt provede u skladu s zakonom vezanim uz autorska prva. Također je istaknuo kako će Kršćanska sadašnjost s Hrvatskim katoličkim radijem i udrugom "Zamisli" nastaviti suradnju, te će pokušati zajedno ponuditi izdanje i na tržištu.
Zvonimir Ancić istaknuo je važnost ovog izdanja, jer živimo u audio-vizualnom vremenu, vremenu u kojem se sve manje čita. Također je zahvalio Mirku Hrkaču na hrabrosti, viziji i povjerenju koje je iskazao HKR-u.
Uime udruge "Zamisli" svima se na potpori i povjerenju zahvalila predsjednica Svjetlana Marijon, koja je istaknula kako zahvaljujući donatorima Zvučnu Bibliju od sada mogu besplatno dobiti sve osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Potom su dodijeljene zahvalnice čitačima Lejdi Oreb, Ivanu Džaji, s. Beati Prkačin, Domagoju Pejiću, s. Slavki Sente, Boži Barunu, Mariji Žebec, Luki Balvanu, Đuri Matiću, Robertu Rukavini, Reneu Medvešeku, fra Ivanu Bradariću, Zvonimiru Anciću, Svjetlani Marijon, Tanji Popec i Rajku Bundalu, kao i glavnom donatoru Marku Petroviću Thompsonu.
Na kraju predstavljanja Zvučne Biblije, zahvalu i priznanje Mirku Hrkaču, udruzi "Zamisli" i svima koji su surađivali na projektu izrazio je kardinal Josip Bozanić. Istaknuo je kako posebno raduje da se ovo predstavljanje dogodilo u godini sv. Pavla i u godini održavanja Biskupske sinode kojoj će predsjedati papa Benedikt XVI., a koja će imati za temu Riječ Božju. Svaki prijevod Biblije novi je događaj, te je i Zvučna Biblija novi događaj. To je događaj u kojem čovjeka dodiruje Bog, a nema većeg događaja za čovjeka od onoga da ga dotiče Bog, da osjeća događanje Božje. To je najizvrsniji događaj, stoga želim da se po ovoj Zvučnoj Bibliji mnogi pojedinci susretnu s Bogom, rekao je na kraju kardinal Bozanić, te na sve okupljene zazvao Božji blagoslov.
U tijeku predstavljanja prisutni su mogli čuti pojedine dijelove Zvučne Biblije, a program je pjevanjem uveličao Luka Balvan.
Sve invalidne osobe koje bi željele imati Zvučnu Bibliju, za informacije o tome kako je nabaviti mogu se javiti Udruzi "Zamisli" na e-mail: udrugazamisli@net.hr. Više o samoj udruzi može se saznati putem internet-stranice www.zamisli.hr.

IKA