SVETA STOLICA O KOSOVU

 

     Sveta Stolica poziva političare u Srbiji i na Kosovu da budu oprezni i razboriti, te da traže odlučna i djelotvorna rješenja.

'Sveta Stolica slijedila je i još uvijek s velikim zanimanjem slijedi razvoj stanja na Kosovu. Živo se nada da će u ovom osjetljivom trenutku prevladati osjećaj odgovornosti i duh mira nad svim drugim stajalištima bilo među vladama bilo u narodima, na koje se ta zbivanja odnose.' Izjavio je to jučer ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, komentirajući izjavu o neovisnosti Kosova.

'Sveta Stolica poziva sve, posebice odgovorne političare u Srbiji i na Kosovu, da budu oprezni i razboriti i traže odlučna i djelotvorna rješenja kako bi se izbjeglo ekstremističke reakcije i nasilnička zastranjenja te već sada stvorili preduvjeti za budućnost u kojoj će prevladati međusobno poštovanje, pomirenje i suradnja', rekao je Lombardi.

Za sada, dakle, u Vatikanu nisu poduzete nikakvi koraci za priznavanje Kosova i uspostavu diplomatskih odnosa. 'U ovom trenutku', rekao je Lombardi, 'Sveta Stolica osjeća prije svega odgovornost svog moralnog i duhovnog poslanja, koje se odnosi na mir i dobar poredak u odnosima među narodima'.

 

HKR