VARAŽDINSKA BISKUPIJA SPREMNA DOČEKUJE 20.000 SUDIONIKA SUSRETA MLADIH 2008.

 

     Da Varaždinska biskupija i grad Varaždin spremni dočekuju sudionike V. Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se potkraj travnja održati na području te mjesne Crkve, potvrdio je pljesak svih nazočnih na predstavljanju dosad obavljenih pripremnih radnji. U dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije u ponedjeljak 31. ožujka Organizacijski odbor SHKM-a Varaždin 2008. priredio je sastanak, kojem su uz članove Središnjeg odbora i predsjednike ostalih pododbora, nazočili i članovi Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije (koji čine nad/biskupijski povjerenici za pastoral mladih i predstavnici redovničkih zajednica) te predstavnici Hrvatskoga katoličkog radija i Hrvatske televizije koji će izravno prenositi središnje slavlje Susreta. U pozdravnoj riječi biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Organizacijskog odbora, kazao je kako je prije točno godinu dana preuzeo službu varaždinskog biskupa te izrazio zadovoljstvo i radost što će varaždinska mjesna Crkva biti domaćin Susreta mladih čije je održavanje u Varaždinu zaželio i dogovorio još blagopokojni biskup Marko Culej. Prenio je pozdrave šibenskog biskupa Ante Ivasa, predsjednika Odbora za mlade pri HBK, koji nije bio u mogućnosti nazočiti sastanku, te istaknuo da će hrvatske nad/biskupe o provedenim pripremama izvijestiti na plenarnom zasjedanju ovog tjedna.

Sastanak je započeo molitvom Susreta mladih, koju je predmolio biskup Mrzljak. U uvodnoj riječi voditeljica Ureda HBK za mlade Ivana Petrak pohvalila je obavljene pripremne radnje, dok je vlč. mr. Damjan Koren, predsjednik Središnjeg organizacijskog odbora, podsjetio na tijek priprema od samih početaka do danas, osvrnuvši se i na neposredne pripreme koje će uslijediti u idućim tjednima. Naglasio je da je takav susret čast i dar svakoj mjesnoj Crkvi, koja potiče ostale mjesne Crkve na katehetske i molitvene pripreme mladih za taj susret. Pritom je dodao kako je dvodnevni susret u Varaždinu vrhunac višemjesečnih priprema koje se od došašća protekle godine provode u župnim zajednicama i mjesnim Crkvama uz pomoć prigodnih tiskanih materijala i drugih pomagala. Podsjetio je kako je u rujnu uz proslavu zaštitnika biskupije sv. Marka Križevčanina proglašena i Godina mladih za mjesnu Crkvu kako bi se što bolje pripremila za taj susret koji ima svoje opće i posebne ciljeve. Među općim ciljevima Susreta istaknuo je želju da se ožive skupine mladih u župnim zajednicama, da se okupi katolička mladež na jednom mjestu i pruži svjedočanstvo vjere te da se mladima pruži poruka susreta. Kao posebni ciljevi istaknuti su želja da se mladima pred oči stavi izvorna kršćanska zajednica, vrednote prve Crkve i njezina postojanost u vjeri, da se same mlade potakne na trajnu postojanost u tim istinama vjere, te da se ožive ili potakne osnivanje zajednica mladih.

U nastavku su o obavljenim pripremnim radnjama podrobnije izvijestili vjeroučitelji Zrinka Pinjuh, Silvio Benč i Vladimir Cesar, članovi Središnjeg odbora. Podsjetili su na simboliku gesla Susreta "Bijahu postojani…" (Dj 2,42), čiji se temelji postojanosti prve Crkve - zajedništvo, lomljenje kruha, euharistija i molitva - nalaze i na nogama drvenih stolaca na kojima će na samom Susretu sjediti upravo nad/biskupijski povjerenici za mlade. Kroz mjesece uoči samog Susreta provode se katehetske i molitvene pripreme s mladima koje vrhunac imaju u pripremnim slavljima na kojima se pričvršćuju noge na taj stolac. Te se kateheze provode prema prigodnom priručniku za voditelje i animatore koji je objavljen protekle godine. Među tiskanim materijalima također su i informativni letci i plakati za animiranje sudionika, prikladne džepne knjižice za sve sudionike, te prijavni letci za smještaj sudionika u obiteljima. Tiskani materijali bili su na vrijeme dostavljeni u sve župe na području Hrvatske i BiH te hrvatske katoličke misije u svijetu. Za Susret je odabran prikladan logotip, uglazbljena je himna "Postojani", te je objavljena web stranica sa svim potrebnim informacijama na adresi http://mladi-vz.com/shkm/varazdin.html. Sam Susret također je predstavljen i promoviran putem medija, osobito u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem, a snimljeni su i prigodni prilozi za objavu na drugim radio-postajama. Ostali elektronski i tiskani mediji također daju svoj doprinos u predstavljanju Susreta javnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o samom tijeku dvodnevnog Susreta mladih. Iz nad/biskupija Hrvatske i BiH te Austrije i Njemačke dosad je prijavljeno 16.000 mladih hodočasnika, dok se prijave iz župa Varaždinske biskupije još zaključuju. Hodočasnici će noćiti u obiteljima na području Varaždinske biskupije. Kako je izvijestio vlč. Stjepan Najman, predsjednik Odbora za smještaj, gotovo 7000 obitelji izrazilo je želju ugostiti više od 19.000 mladih, tako da će svi sudionici moći računati na noćenje u obiteljima koje će im pružiti i okrijepu u subotu navečer te u nedjelju ujutro. Hodočasnici će u Varaždin doputovati autobusima u subotu 26. travnja do 13 sati, a parkiralište je osigurano u Biškupcu na području grada Varaždina. Tamo će ih dočekati animatori te svim prijavljenim sudionicima podijeliti zajedničko obilježje Susreta - prigodne bijele kape s logotipom, bez kojih se neće moći ući na stadion "Slobode" gdje će biti održano središnje euharistijsko slavlje. Laganim hodom od pola sata kroz grad Varaždin hodočasnici će stići do stadiona gdje će u 14.30 sati započeti pretprogram u kojem će u glazbeno-molitvenim sadržajima sudjelovati razni izvođači te osobe duhovnih zvanja. Program će do 17 sati voditi Tanja Popec, nakon čega će uslijediti neposredna priprema za euharistijsko slavlje koje će započeti u 17.30 sati. Misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a propovijed će uputiti biskup Ante Ivas, predsjednik Odbora za mlade HBK. Nakon slavlja hodočasnici će se uputiti do svojih autobusa te s animatorima poći do župa u kojima će biti smješteni. Idućeg dana u nedjelju 27. travnja mladi će sudjelovati na misnim slavljima u župama gdje će noćiti. Misama će prethoditi jednosatni program s predstavljanjem gostiju i domaćina. Nedjeljni ručak bit će u organizaciji župa domaćina. Na sastanku su također predstavljene prigodne albe za biskupe i povjerenike te štole za sve svećenike, keramičke posudice i kišobrani za podjelu pričesti, a sudionici će moći kupiti i prigodne bijele majice s logom Susreta. Na ulazu u stadion na prikladnim štandovima predstavljat će se razne crkvene i društvene udruge, zajednice, tvrtke i društva. Također je izvješteno kako je s Hrvatskim autocestama dogovoreno oslobađanje od plaćanja cestarine za sve autobuse koji će prevoziti sudionike na Susret mladih u Varaždin. Sastanak u Varaždinu zaključen je razgledavanjem stadiona "Sloboda" gdje će se održati euharistijsko veleslavlje 26. travnja.

IKA