EUROPSKI PARLAMENT KONAČNO ODBACIO REZOLUCIJU O PRAVU NA POBAČAJ

 

 

Europski parlament tijesnom je većinom izglasao rezoluciju konzervativnih i desnih stranaka kojom je odbačena kontroverzna „Rezolucije o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima“ zastupnice socijalista Edite Estrela.

Tom se rezolucijom nastojalo propisati pobačaj kao ljudsko pravo, tražilo se obvezno spolno obrazovanje za djecu u i izvan škola te se željelo ograničiti pravo na prigovor savjesti kod medicinskih radnika.

Europarlamentarci su prije dva tjedna odbacili prvu verziju rezolucije, dok je ovoga puta glasovanje bilo 334-327 u korist odluke konzervativaca prema kojoj su 'formulacija i implementacija propisa o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima te o spolnom obrazovanju u školama u nadležnosti zemalja članica'.

Sporna Estrelina rezolucija inače se naslanja na skandalozne "Standarde spolnog odgoja u Europi" koje su zapravo program seksualne inicijacije djece od dojenačke dobi i kao takve predstavljaju oblik sustavnog zlostavljanja djece.

Zastupnica Estrela bila je vidljivo ljutita nakon glasovanja te poručila konzervativnim europarlamentarcima da je 'licemjerje prevladalo nad pravima žena' i 'da europski birači neće zaboraviti ovo sramotno glasovanje'.

preneseno s: www.laudato.hr