TRIBINA O UVOĐENJU ZDRAVSTVENOG ODGOJA

 

    

U četvrtak, 25. listopada 2012. u crkvi BDM Žalosne u Španskom održana je tribina na temu "Spolni (pre)odgoj za našu djecu". Predavači don Damir Stojić i mr.sc. Vice John Batarelo obratili su se prisutnima u želji da predstave što Kurikulum zdravstvenog odgoja nosi sa sobom, te što on znači za roditelje i djecu. Od četiriju modula, Crkva se slaže s trima: "Živjeti zdravo", "Prevencija nasilničkog ponašanja" i "Prevencija ovisnosti", dok je izuzetno sporan modul "Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje". Tako je auditorijum mogao saznati da je donošenjem Kurikuluma počinjen niz nelogičnih pa i nedemokratskih radnji:

a) Kurikulum je objavljen, te je istog dana stupao na snagu bez da su se roditelji, profesori, ravnatelji, struka i ostali mogli upoznati s programom.

b) Kurikulum je donijet bez ikakve konzultacije s roditeljima, profesorima i širom javnosti ostavljajući tako rukopis totalitarizma koji se oglašava rečenicom "Napravit' ćeš tako".

c) Predstavljenom spolnom odgoju, koji je u svojoj srži duboko nekatolički i protučovječan, nije pružen nikakav alternativni izbor niti prilika za isti.

Uobičajena procedura uvođenja nekog programa u škole podrazumijeva nekoliko faza: izrada programa, recenziju od strane neutralnog stručnog povjerenstva, javnu raspravu, edukaciju nastavnika, a tek onda uvođenje programa. Ovdje se takva procedura u svim fazama zanemarila i cijeli je program odobren jednim potpisom ministra.

Roditeljima se ostavila preporuka za daljnje djelovanje:

a) Inicirati razgovor sa razrednikom i tražiti alternativu takvom programu spolnog odgoja.

b) Tražiti od predstavnika roditelja razreda u Vijeću roditelja da to Vijeće službeno izrazi svoje neslaganje Ministarstvu s dijelom zdravstvenog programa koji se tiče spolnosti.

c) Razgovor s ravnateljem škole i iskazivanje mišljenja da se djeca neće pustiti na te satove.

d) Tražiti da se za vrijeme "spolnog odgoja" pruži alternativna mogućnost koju će organizirati škola.

e) Ukoliko prethodne točke ne prođu, roditelj može napisati ispričnicu jer po Ustavu u članku 63. piše da svaki roditelj ima pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju djece.

Inicijativa ovakve tribine došla je od samih profesora iz naših osnovnih škola koji se „moraju“ uključiti i educirati za ovakav program.

 

Preuzeto sa web stranica Zagrebačke nadbiskupije