Hodočašće župljana na beatifikaciju pape Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. u Rim, 24. - 27. travnja 2014.

 

1. DAN

Sotto il Monte - obilazak rodne kuće, muzeja - pozdravljamo tajnika Pape Ivana: 93- godišnjeg kardinala Lorisa Capovillu indirektno, po časnama koje borave u kući koje kažu da je kardinal vitalan, i na kraju naša sv. Misa.

Cijeli grad nas je dočekao okićen, uključujući i privatne kuće, u papinskim bojama: papirmate girlande, zastave, cvijeće i slično... posebni svečani ugođaj uz procesiju u kojoj su uz glazbu, crkvene barjake sudjelovali rođaci pape Ivana XXIII. te gradske vlasti. Vrhunac je bio sv. Misa u gradu.

 

2.DAN

Obilazak Rima: u mnoštvu hodočasnika prevladavaju Poljaci, odjekuje pjesma, ozračje je radosno... Cijeli je Vječni grad nabijen emocijama, vladala je posebna regulacija prometa i osjećali smo se sigurno. Posebno je naša brojna grupa bila originalna i unikatna po prepoznatlljivim žutim printanim majicama, uključujući i našeg brižnog župnika Kristu.

3.DAN

Sv. Misu kanonizacije uz mnoštvo drugih vjernika pratili smo pod oblačnim nebom preko video zida koji je bio postavljen ispred sv. Marije Velike što spada u vatikanski teritorij. Posebno smo popratili burnim pljeskom kada su svećenici krenuli u svetohranište crkve da bi nas pričestili. Kasnije smo saznali da nisu svi hodočasnici u drugim dijelovima Rima imali tu radost.

Nakon završene sv. Mise počela je pljuštati kiša koja nas je pratila do Assisija gdje smo obišli grobnicu i baziliku sv. Franje Asiškog. Na kraju večera... ma, odlična!

U Zagreb smo stigli oko 7 sati, zahvalili smo se u kapeli na milosti koju smo imali, a neki od nas direktno su krenuli na posao, nije bilo teško jer je srce bilo puno.

Silvana Grbeša