PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA - POČETAK KORIZME

 

     Pepelnicom ili čistom srijedom započinje korizmeno vrijeme, vrijeme priprave za Uskrs, koje traje 40 dana, odnosno šest tjedana. Toga dana je zapovijedani  post i nemrs. Vjernici ulaze u pokorničko vrijeme molitve i posta. Unutarnju spremnost na obraćenje i vršenje dobrih djela potvrđuju i izvanjskim vidljivim znakom pepeljenja. Na dan pepelnice na svetoj misi blagoslivlje se pepeo dobiven od maslinovih grančica ili grančica drugog drveća, koje su bile blagoslovljene prethodne godine na blagdan Cvjetnice. Dok svećenik posipa svakog vjernika po glavi ili mu čini znak križa pepelom na čelu, izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”, ili “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”...

Kroz vrijeme korizme vjernici se pozornim slušanjem Božje riječi i s većim zalaganjem vježbaju u životu po vjeri te tako pripremaju za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Plod toga je mijenjanje stavova, obraćenje srca. Sakrament pomirenja i pokore ima pritom veliku ulogu.

Izvanjska značajka korizmenog bogoslužja je ljubičasta boja liturgijske odjeće, u liturgiji se ispuštaju aleluja i Slava, ne ukrašuju se oltari i crkva. Uobičajena u narodu je pobožnost križnog puta.

U našoj župi pobožnost križnog puta je srijedom u 18:00 sati (za školsku djecu) i petkom u 18:00 sati za sve župljane.