MOLITVENO BDIJENJE MLADIH S PAPOM NA TRGU

 

PRETPROGRAM:

Prije molitvenog bdjenja s Papom u subotu 4. lipnja mladi će imati bogat i raznolik program na Zrinjevcu i na Trgu bana Josipa Jelačića.

Poseban zabavni program, "festival mladih", obogaćen pjesmom zagrebačkog banda "Sve boje ljubavi" i plesom započinje u 11 sati u paviljonu parka Zrinjevac.

Ondje će nekoliko mladih odjevenih kao dvanaestorica apostola te šest hrvatskih svetaca i blaženika mladima pripovijedati o svojem životu, odgovarati na njihova pitanja te im podijeliti sličicu i fotografirati se s njima.

Mladi će papi Benediktu XVI. na štandovima moći napisati poruku ili nešto naslikati, a na nekoliko informacijskih štandova dijelit će se hodočasničke karte, promidžbeni materijali o aktivnostima za mlade iz hrvatskih (nad)biskupija.

Na Trgu bana Jelačića za vrijeme dolaska i ulaska mladih od 14.30 do 16 sati puštat će se video spotovi i pjesme snimljene u povodu Papina dolaska u Hrvatsku. Osim toga, puštat će se i pobjedničke pjesme Uskrs festa te duhovne šansone.

U 16 sati prikazat će se film s isječcima i himnama s dosadašnjih Susreta hrvatske katoličke mladeži i tako podsjetiti mlade na prošla velika okupljanja održana u Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.) te Zadru (2010.).

Predprogram na samom prostoru Trga bana Josipa Jelačića počinje u 16.30 sati pozdravom svim okupljenim mladima. Radost zajedništva u Kristu svojom će pjesmom "Mreža ribara" posvjedočiti mladi iz Slavonije i Subotice.

A nakon toga more dolazi mladima u Zagreb s band aidom povjerenika za pastoral mladih hrvatskih "morskih" (nad)biskupija koji čine don Marinko Mlakić (Šibenik), don Zdenko Dundović (Zadar), don Saša Ilijić (Krk) i don Ante Matulić (Hvar) s pjesmom "Vodi me" kojom svjedoče o vlastitom svećeničkom pozivu.

U 16.45 sati započinje predstavljanje mladih uz animaciju po metropolijama iz kojih dolaze te mladih iz inozemstva. Taj se blok završava službenom pjesmom susreta molitvenog bdjenja s mladima "Zajedno u Kristu" koju izvodi Nadbiskupijski zbor mladih.

Pjesma je objavljena još krajem veljače, a potekla je od članova molitvene zajednice mladih "Božja pobjeda" sa zagrebačkog Jaruna. Temeljni motiv pjesme je poziv na zajedništvo u Gospodinu, ispovijed vjere u Oca, Krista - Sina i Duha Svetoga koji nas povezuju u jedno tijelo.

Psalmist piše kako "Gospodin prebiva u slavljenju svog naroda", a ovom se pjesmom izražava poziv mladima da se zajednički uključe svojim srcima u slavljenje Gospodina.

Od 17 do 17.30 sati glazbenu animaciju na Trgu predvodit će Nadbiskupijski zbor mladih s različitim pjesmama i Salezijanska mladež. Uz zbor svirat će i za tu prigodu posebno oformljen komorni orkestar.

U prvom bloku pjevat će se pjesme: Silan Bog; Hosana; Slava, o slava; Pjevaj svima i Yes Lord.

Od 17.30 sati mladi iz župe Punat iz Krčke biskupije izvest će Biblijski ples, prikaz važnih scena iz Starog zavjeta sve do Isusove smrti na križu. Ples pokazuje kako je Bog prisutan među ljudima od postanka svijeta sve do danas, u svojoj ljubavi i u brizi za nas ljude. A ta ljubav dobiva svoj vrhunac u Isus Kristu.

Plesom će se dočarati slike iz Starog i Novog zavjeta: Postanak, Izlazak, David i Golijat, Ilija i Baalovi proroci, Samson, Dolazak Mesije, Muka i smrt Isusa Krista – pobjeda nad grijehom. Kroz te slike mladi Krčke biskupije žele pokazati kako se zajedništvo s Gospodinom proteže kroz cijelu povijest spasenja, a svoj vrhunac doseže u Isusu Kristu.

Za 17.40 sati mladi iz Splitsko-makarske nadbiskupija okupljeni u organizaciju "Hrvatsko nadzemlje" pripremili su kratki film pod naslovom "Dobrodošlica Papi!"

Od 17.50 do 18.20 sati autor mnogih duhovnih šansona, generalni asistent Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) i FRAMA-e fra Ivan Matić animirat će mlade svojim pjesmama:Neka te slave; Učitelju, Gdje stanuješ i Samo tvoja ljubav Bože te plesnim pokretima.

U 18.20 sati započinje molitveni trenutak pred slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. Slika zaštitnice grada Zagreba donosi se iz kapele Ranjenog Isusa do oltarnog prostora na Trgu bana Josipa Jelačića.

Sliku nose četiri djevojke u narodnim nošnjama, a u procesiji idu predstavnici svih hrvatskih (nad)biskupija u tradicionalnoj odjeći svoga kraja.

Taj molitveni trenutak animiraju svećenički kandidati iz Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu pjesmom "Svi u glas jezici", čitanjem razmatranja o Marijinu prihvaćanju Božjeg poziva te predmoljenjem desetice krunice.

Od 18.40 sati svjedočanstvo don Ivana Filipovića iz zajednice liječenih ovisnika Cenacolo popratit će ples "Maske" koji govori o putu iz tame u svjetlo. Govori o mladima koji su ušli u svijet droge, samoće, egoizma i materijalizma.

Sve to vješto su skrivali lažnim osmijesima i šarenim maskama, lijepom odjećom i bahatim ponašanjem, no zapravo su bili lutke na pozornici svjetske taštine. Bili su marionete bez osjećaja, koje plešu onako kako drugi hoće.

No Isus, prijatelj grešnika, pozvao je te osobe u svoj dom, u zajednicu Cenacolo. Zabljesnula je nada, pojavilo se svjetlo. Upoznali su prijateljstvo, istinu, molitvu, ljubav i zajedništvo.

Od 18.55 do 19.15 sati bit će ponovni blok i animacija Nadbiskupijskog zbora mladih uz pjesme: Zajedno u Kristu; Moj Isus; Mesija; O ljubavi ja pjevam; On dolazi da spasi nas i Velik si.

Slijedi očekivanje dolaska Svetog Oca uz pjesmu Naš Bog je velik.


PROGRAM BDIJENJA S PAPOM:

Susret pape Benedikta XVI. s mladim vjernicima održava se na Trgu bana Josipa Jelačića 4. lipnja s početkom u 19.30 sati.

Sveti Otac dolazi papamobilom kroz ulicu Ilicu, na Trg bana Josipa Jelačića, te prolazi Trgom i zaustavlja se s južne strane prostora liturgijskoga slavlja.

Po izlasku iz papamobila dočekuje ga gradonačelnik Grada Zagreba te ga pozdravlja i predaje mu ključeve grada Zagreba. Sveti Otac se potom uspinje uz pristupnu stazu na oltarni prostor, s njegove sredine pozdravlja mlade te odlazi na sjedište predsjedatelja.

Na početku predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić kraćim govorom pozdravlja Svetoga Oca te mu nakon toga pristupa i iskazuje mu poštovanje.

Sveti Otac započinje molitveno bdjenje znakom križa. Nakon uvodne molitve slijedi navještaj Božje riječi. Za susret je izabrano čitanje iz Poslanice svetog Pavla apostola Filipljanima (4, 4-9) a kao otpjevni psalam ulomak iz Psalma 34 (2-9).

Nakon navještaja Božje riječi svi sjednu, a dvoje mladih iznesu svoja svjedočanstva o kršćanskomu življenju. Slijedi homilija pape Benedikta XVI. koji po završetku homilije uvodi u Molitvu vjernika s pet prošnji.

Po završetku molitve vjernika Sveti Otac se povlači u sakristiju gdje odijeva liturgijsko ruho.

Slijedi klanjanje i euharistijski blagoslov. Dok svećenik s poslužiteljima u procesiji donosi Presveti Sakrament iz katedrale te ga izlaže na oltaru, zbor i sva okupljena zajednica pjevaju: Svet, svet, svet. Sveti Otac dolazi pred oltar, klekne na pripravljeno klecalo te okadi Presveto. Svećenik-tumač pozove zajednicu da svi zajedno molitvom i šutnjom slave Gospodina u otajstvu Euharistije (5 minuta tišine).

Nakon molitvene šutnje dvoje mladih predmole Litanije Presvetomu Imenu Isusovu.

Nakon litanijske molitve, svi još neko vrijeme ostanu u molitvi i klanjanju. Zbor i okupljena zajednica zapjevaju euharistijski himan Divnoj dakle. Dok se pjeva himan, Sveti Otac klekne i okadi Presveti Oltarski Sakrament. Nakon toga ustane i moli sljedeću molitvu: Pomolimo se. Gospodine Bože, tvoj Sin Isus Krist za nas se rodio od Djevice Marije i trpio na križu. Vjerujemo i ispovijedamo da je nazočan u Svetotajstvu. Molimo te da iz tog božanskog izvora crpimo dar vječnog spasenja. Po Kristu Gospodinu našemu.

Sveti Otac se zaogrne velom, pristupi oltaru, pokloni se, a đakon svećenik mu doda pokaznicu, kojom blagoslovi okupljenu zajednicu. Sveti Otac se vrati na mjesto ispred oltara i ostane okrenut prema oltaru. Kroz to vrijeme pjevaju se pohvale Blagoslovljen budi Bog.

Đakon pohrani Presveto iz pokaznice u kustodiju, te presveto biva odneseno u Kapelicu iza oltara, da bi potom bilo izloženo u crkvi Ranjenoga Isusa za osobno klanjanje i molitvu.

Zbor zajedno sa svim okupljenima započne pjesmu Zdravo djevo.
Sveti Otac pristupi pred lik Majke Božje od kamenitih vrata, pred njim se kratko pomoli te uresi lik svojim osobnim darom, krunicom.

Potom odlazi u sakristiju gdje odloži liturgijsko ruho. Dok je papa u sakristiji skupina mladih u narodnim nošnjama pristupi i rasporedi se na oltarnomu prostoru te dočeka Svetoga Oca pjevajući pjesmu Krist na žalu.

Sveti Otac izađe, pozdravi se s mladima. Oni ga obdare prikladnim darom, hrvatskim glazbalom, tamburicom.

Sveti Otac silazi niz sjevernu stazu prema Bakačevoj ulici gdje ga čeka pripravljen papamobil. Vozeći se u papamobilu uz Bakačevu ulicu i preko trga ispred katedrale, pozdravi ondje okupljeno mnoštvo te uz ulicu Kaptol odlazi u Apostolsku nuncijaturu.

 

IKA