PROGRAM SUSRETA I LITURGIJSKOG SLAVLJA S PAPOM NA HIPODROMU: "OBITELJ-ZAJEDNO U KRISTU"

 

PRETPROGRAM:

I. dio od 3.00 do 4.30 sati

3.05 – 3.35 sati
Program započinje Službom svjetla. Službu svjetla predvodit će svećenik i voditelji, a sudjelovat će šest obitelji, po jedna iz svake od šest hrvatskih župa posvećenih Svetoj Obitelji. Svećenik će zapaliti posebno izrađenu veliku Zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će ostati podsjetnik na ovaj susret, te će se nositi na sve buduće susrete hrvatskih katoličkih obitelji. Svijeću će na kraju mise blagosloviti Sveti Otac, te će mu biti poklonjena replika te svijeće u manjim dimenzijama.

Tekstove za Službu svjetla napisao je o. Marko Glogović, redovnik pavlin, a odnose se na sedam faza čovjekova razvoja i života: začeće, prenatalno razdoblje, rođenje, djetinjstvo, mladost, zrela dob i starost.

Obitelji, sudionici Službe svjetla, dobit će posebne svijeće izrađene za ovu priliku te će ih potom odnijeti u svoje župe kao spomen na ovaj susret. Uz svaku fazu života očevi obitelji jedan za drugim zapalit će svoju svijeću na velikoj svijeći, a sedmu će upaliti svećenik. S očevih svijeća ostali će članovi obitelji zapaliti svoje male svijeće te ih potom prenijeti među vjernike da se svjetlo proširi.

3.35 – 4.15 sati
Započinje molitva Gospine krunice. Tijekom bdijenja izmolit će se tri otajstva krunice, a predvodit će ih tri svećenika i po jedna obitelj iz svih hrvatskih (nad)biskupija koje će se izmjenjivati svaku deseticu.

Svaka desetica vezana je uz jednu od obiteljskih tema koje imaju veze s otajstvom koje se razmatra:
• Odlomak iz Evanđelja (čita svećenik – isti svećenik svih 5 desetica)
• Odlomci iz govora Ivana Pavla II. ili Benedikta XVI. vezani uz temu (čita otac obitelji)
• Molitvena nakana (čita majka obitelji)
• Molitva desetice (predmole roditelji i djeca)

Radosna otajstva predvodit će svećenik iz Šibenske biskupije i 5 obitelji iz 5 hrvatskih biskupija: Bjelovarsko-križevačke, Varaždinske, Gospićko-senjske biskupije, Vojnog ordinarijata te Vrhbosanske metropolije.

4.15 – 4.30
Na razglasu će biti pušten audio zapis „Papa Ivan Pavao II. na Hipodromu 1994.“


II. dio od 4.30 do 7.00 sati

4.40 – 5.20 sati
Drugi dio programa započinje molitvom krunice. Otajstva svjetla predvodit će svećenik iz Zadarske nadbiskupije i 5 obitelji iz 5 hrvatskih (nad)biskupija: Križevačke eparhije, Dubrovačke, Sisačke, Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Na kraju će svećenik izmoliti molitvu za obitelj pape Ivana Pavla II.

5.20 – 5.40 sati
Nastupa mješoviti obiteljski zbor (Forum obiteljskih zajednica – FOZ) i VIS „Emanuel”, a nakon svake pjesme voditelji će pročitati kratke meditativne tekstove s temom života i obitelji.

VIS „Emanuel“ glazbeno sudjeluje u programu od 3 sata, u 4.30 sati mu se pridružuje obiteljski zbor te zajedno prate program do 7 sati.

5.40 – 6.20 sati
Nastavlja se molitva krunice. Slavna otajstva predvodit će svećenik iz Riječke nadbiskupije i 5 obitelji iz 5 hrvatskih (nad)biskupija: Zagrebačke i Splitsko-makarske nadbiskupije, Hvarske, Krčke i Porečko-pulske biskupije.

6.20 – 7.00 sati
Ovaj dio bdijenja obilježit će svjedočanstva 5 hrvatskih obitelji, predstavnika crkvenih pokreta, udruga i zajednica koji se bave pastoralom obitelji.

Nakon svjedočanstava izmolit će se molitva za obitelj povodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te će se pjevati pjesma susreta „Kristu vjerni zauvijek“.

 

III. dio od 7.00 do 9.00 sati


7.00 – 8.00 sati
Treći dio pretprograma započinje poetsko-glazbenim recitalom „Adame, gdje si?“
Autor teksta i redatelj je Rene Medvešek, autori glazbe su Čedo i Matija Antolić, a izvode 4 recitatora-glumca, zbor mladih župe Kraljice sv. Krunice iz Zagreba te dječji zbor “Čarobne frulice” iz župe Sv. Obitelji u Zagrebu.

Recital je nastao ciljano za Nacionalni susret obitelji i dolazak pape Benedikta XVI radi isticanja uloge i značenja obitelji u Božjem planu kroz povijest spasenja.

Glavnu nit vodilju recitala čine prikaz stvaranja – jer je Bog stvorio svijet za obitelj (Adam, Eva i njihovo potomstvo), prikaz potopa – jer je Bog kada je obnavljao svijet sačuvao Noinu obitelj te prikaz Svete Obitelji – jer je Bog spasio svijet po Svetoj Obitelji.


8.00 – 9.00 sati
Završni molitveni dio predvodit će mons. Valter Župan, krčki biskup, predsjednik Vijeća HBK-a za obitelj, a tijekom ovog dijela programa bit će predstavljena i zapaljena Zavjetna spomen-svijeća susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Ovaj molitveni dio obilježit će meditacije i molitve vezane uz 6 posuda (Isusovo čudo u Kani) koje simbolički označuju šest temeljnih kreposti bračnog i obiteljskog života: ljubav, suosjećanje, vjernost, radost, opraštanje, strpljivost. Molitve je sastavio mons. Tomislav Ivančić, a sudjelovat će iste obitelji koje su sudjelovale u Službi svjetla. U glazbenom dijelu sudjeluju isti sastavi koji su nastupali u recitalu, zajedno s mješovitim zborom koji kasnije pjeva na misi.

Nakon meditacija slijedi obnova bračne privole i zahvala za bračnu plodnost i djecu te posveta hrvatskih obitelji Svetoj Obitelji.

 

PJESME ZA LITURGIJSKO SLAVLJE (10:00)


HIMNA SUSRETA
Kristu vjerni zauvijek

PRETPROGRAM

Oče sveti

Nebo i zemlja
Velik je Gospodin - partitura
Velik je Gospodin - zbor


MISA DE ANGELIS

Missa de angelis - partitura
Missa de angelis - zbor

ULAZNE
Pobjedni dan slavimo
Gospodin slavno uskrsnu
Slušaj Gospodine

OTPJEVNI PSALAM
Vjerujem da - za dirigenta
Vjerujem da - za pjevače

ALELUJA
Aleluja - partitura
Aleluja - zbor

MOLITVA VJERNIKA
Usliši nam molbe

PRINOSNE
Izvore vode žive - partitura
Izvore vode žive - zbor
O da bude radost - partitura
O da bude radost - zbor

PRIČESNE
Uzmite jedite - partitura
Uzmite jedite - zbor
Kušajte i vidite
Hvali duše moja - partitura
Hvali duše moja - zbor
Ja sam s vama - partitura
Ja sam s vama - zbor
Zahvaljujte Gospodinu
Kraljice neba

ZAVRŠNE
Liljane bijeli
Do nebesa
Lijepa naša